Care este jucăria potrivită pentru vârsta copilului meu?

Pe măsură ce crește, copilul învață să exploreze lumea prin intermediul atingerilor, sunetelor, senzațiilor și jucăriilor mamei sale. Jucarii pentru copii nu numai că aduc bucurie, dar ajută și la dezvoltarea bebelușului dumneavoastră. Cu ajutorul jucăriilor, copilul își dezvoltă activitatea mentală, coordonarea mișcărilor, auzul și vorbirea. Dar ce fel de jucărie se potrivește cu vârsta copilului și ce este mai bine să alegeți? Să ne ocupăm de asta.

Există câteva reguli pentru alegerea jucăriilor pentru copiii de toate vârstele.

Jucăriile nu ar trebui să fie multe, deși mulți părinți sunt convinși că acest lucru nu este adevărat. Permiteți-i copilului dumneavoastră să aibă câteva jucării, dar acestea trebuie să fie sigure, frumoase și utile pentru dezvoltarea sa. Nu încercați să dezvoltați la un copil lăcomia, dorința de a ieși în evidență printre colegii săi, având o jucărie, care este mai bună, mai tare decât celelalte ale prietenilor săi.

Este mai bine să vă învățați copilul să se joace cu diferite obiecte, care sunt mici ca niște jucării. Pentru un astfel de joc se potrivește bine orice cutie, bucăți de țesătură colorată, niște frânghii, scânduri, principalul este să intereseze copilul, să ofere, din obiecte improvizate, ceva de gândit, de creat, de construit.

Jucăriile moderne sunt gândite de producători până la fleacuri, ele nu lasă copilului spațiu pentru creativitate și imaginație. Jucăriile inteligente sunt cu siguranță foarte distractive, dar ele oferă copilului să acționeze pur și simplu în conformitate cu eșantionul propus nu lasă loc pentru a schimba ceva, să vină cu ceva propriu. Jucăriile pot fi împărțite în mai multe categorii:

senzoriale, cum ar fi zornăitoarele, care sunt inventate pentru dezvoltarea copilului.

Motor – acestea sunt role, trotinete, mingi, care îl fac pe copil să acționeze.

Imaginative – o păpușă, soldați de jucărie, mașini, aceste jucării vă permit să recreați jocul realității.

Social-operațional – unelte de jucărie, diverse seturi, care insuflă copilului abilități de gospodărie.

Ce jucării pot cumpăra și la ce vârstă?

La o vârstă foarte fragedă, când bebelușul abia începe să fie interesat de obiectele din jur, zornăitoarele luminoase cu sunet melodic îi vor atrage atenția. Cel mai bine este ca zornăitoarele să fie puține, dar acestea vor fi de diferite forme și culori.

Jucării pentru copii de la 1 la 3 ani.

Atunci când copilul are un an, puteți cumpăra o piramidă, diferite cărămizi, cărucioare, păpuși, diferite seturi de cutii de nisip. Astfel de jucării sunt necesare pentru a lucra la diferitele abilități ale copilului, ele contribuie la dezvoltarea coordonării mișcărilor, a motricității fine și a percepției. Jucăriile vor arăta cât de mult ar putea dezvolta copilul dumneavoastră o anumită funcție. De la doi ani, puteți cumpăra un puzzle mare, jucării cu șireturi sau zaruri, din care doriți să trasați un model, puteți oferi un alfabet magnetic, astfel de jocuri ajută la dezvoltarea memoriei, a imaginației și a vocabularului.

Jucării pentru copii de la 3 la 6 ani.

Începând cu vârsta de trei ani, trebuie să îl învățați pe copil care sunt diferențele dintre jucăriile destinate băieților și cele destinate fetelor, astfel încât să își dea seama cărui sex îi aparține. Prin joc, copilul își va forma o linie de comportament adecvat. Fetele trebuie să cumpere păpuși, pe care le vor îngriji, îmbrăca, hrăni. Deci, în cursul jocului, o fată din copilărie pentru a dezvolta calitățile unei mame. Băieților le este mai bine să dea mașini, arme, așa-numitele „lucruri pentru bărbați”.

Jucării pentru copii de la 6 la 10 ani.

La șase ani, un copil este deja bine comunicat, este destul de dexter și îi plac jocurile active. Acum puteți cumpăra un copil câteva seturi de instrumente de jucărie, un constructor complex, cu piese mici. Poți oferi o partidă de darts sau badminton. Fetelor le place să echipeze casele de păpuși sau să-și îmbrace păpușile, așa că va fi potrivit să cumpere diverse accesorii pentru jocurile de rol.

Cu cât copilul crește mai mult, cu atât se schimbă mai mult, are deja priorități foarte diferite și alte jucării. În această perioadă este perfectă pentru diferite seturi de interese – ar putea fi un set de astronom sau un tânăr mecanic. O mare popularitate în rândul copiilor folosesc o varietate de designeri. La această vârstă, nu vă puteți limita să alegeți, mai ales că puteți alege un designer pentru fiecare gust. Băieții preferă mașinile radiocomandate, diferiți roboți, iar fetele preferă păpușile frumoase care se pot machia, coafa, schimba ținutele.

Jucării pentru copii cu vârsta de 10 ani.

La această vârstă, copilul începe să se schimbe rapid, are diferite hobby-uri și nu mai are nevoie de jucării de pluș sau de designeri, este mult mai atras de diferite gadgeturi care ajută la dezvoltare, oferă cunoștințe. Un cadou bun poate fi atributele sportive, astfel încât un băiat poate cumpăra o bicicletă, iar o fată va fi bucuroasă de role.