Cum de a alege un dulap pentru dormitor?

 

Ergonomia camerei depinde în mare măsură de organizarea corectă a spațiului de depozitare. Din acest motiv, este foarte important să alegeți dulapul de dormitor potrivit, care poate fi nu numai o piesă de mobilier funcțional, ci și un element organic al interiorului său.

 

Tipuri populare de dulapuri pentru dormitoare

Chiar înainte de secolul ⅩⅤⅢ, în Rusia, dulapurile din plăci de var au fost utilizate pe scară largă. La acea vreme, ele se numeau: dulap, runduk, shaf, kazenka, postavets și erau folosite pentru a depozita tot felul de lucruri și obiecte. De regulă, astfel de piese de mobilier erau tapițate în interior cu țesături scumpe. Suprafețele frontale erau lăcuite, pictate cu malachit sau marmură și decorate cu ornamente din flori și fructe.

 

Multe lucruri s-au schimbat, dar nevoia de dulapuri nu a scăzut. Dimpotrivă: odată cu creșterea nivelului de consum, a crescut și numărul de articole care necesită o depozitare inteligentă. Dormitorul nu este doar o cameră pentru odihnă și somn, ci și un loc bun pentru a pune un dulap încăpător și confortabil. În funcție de designul lor, acestea pot fi:

 

cu una, două, trei sau patru uși;

unghiulară;

încorporat;

Dulapuri încorporate cu uși glisante (dulapuri glisante).

Unul dintre cei mai importanți indicatori ai oricărui dulap este capacitatea acestuia. Numărul de lucruri care necesită depozitare crește în timp. Atunci când este necesar să se aleagă un dulap în dormitor, această circumstanță trebuie luată în considerare. În cazul în care resursele financiare și suprafața camerei vă permit să alegeți un model mai spațios, atunci nu ar trebui să vă limitați la minimul necesar de sertare și rafturi în acest moment.

 

Modelele clasice obișnuite includ dulapuri cu balamale. Confecționate din plăci aglomerate, acestea reprezintă cea mai bugetară variantă de mobilier. Avantajele acestora includ:

 

deschiderea silențioasă a ușilor (în prezența balamalelor de calitate);

acces ușor la lucruri cu o lățime mare (până la 130º) de vizualizare;

durabilitate.

Cel mai important dezavantaj al dulapurilor cu balamale este nevoia de spațiu pentru a deschide ușile. În dormitoarele mici, este foarte dificil să aranjezi un pat confortabil și un dulap spațios, astfel încât confortul utilizării unei piese de mobilier să nu fie în contradicție cu utilizarea confortabilă a celeilalte.

 

Dulapurile sunt mobilier de cabinet. Cel mai adesea, principalele materiale de fabricație sunt: Plăci aglomerate, MDF, lemn masiv. Pentru fațade se folosesc și alte materiale, dintre care cele mai populare sunt:

 

oglinzi (opțiuni populare cu un ton de bronz sau grafit);

rattan lipit pe plăci de MDF;

sticlă, a cărei suprafață este marcată cu modele și desene prin sablare, vopsire sau peliculă de PVC.

 

În plus față de calitatea construcției cabinetului în sine, umplerea acestuia este de o importanță deosebită. Interiorul dulapurilor conține rafturi, sertare, tije, dispozitive de glisare și de ridicare pentru agățarea hainelor, curelelor și cravatelor.

 

În mod obișnuit, dulapurile situate în dormitor nu depozitează îmbrăcăminte exterioară și încălțăminte. În acest scop, apartamentele sau casele sunt prevăzute cu alte spații de depozitare. Cel mai adesea sunt plasate:

 

costume, cămăși, tricouri, rochii, pantaloni, lenjerie de corp;

lenjerie de pat;

accesorii (curele, cravate);

prosoape, articole de igienă personală.

Pentru a stoca un astfel de set de lucruri, alături de tipurile clasice de dulapuri se potrivesc perfect diverse tipuri de sisteme de depozitare glisante. Acestea sunt denumite în mod obișnuit dulapuri.

 

Dulap sau dulap: criterii de selecție

Există două tipuri principale de dulapuri pentru dormitoare: dulapuri independente și dulapuri încorporate. Un dulap de dulap tradițional este o cutie de mobilier și are de obicei următoarele elemente:

 

peretele din spate;

pereți laterali;

 

podea;

plafon;

podium;

uși și de umplere sub formă de sertare, coșuri, bare.

Într-un dormitor convențional, cu cei mai favorabili parametri tehnici, un dulap încorporat va avea un minim de componente la aceeași sarcină funcțională ca și un dulap convențional. Numărul minim de componente ale dulapului duce la o ieftinire naturală a designului. Singura condiție necesară pentru absența tavanului, a podelei și a pereților laterali ai dulapului va fi capacitatea de a le înlocui prin fixarea lor în părțile corespunzătoare ale dormitorului. În acest caz, pereții, tavanul și podeaua în acele locuri în care vor servi ca elemente ale dulapului, este mai bine să picteze vopsea bună și rezistentă la abraziune.

 

Această opțiune este potrivită în cazul în care nu este nevoie să vă deplasați des. Nu este sigur că mobilierul încorporat este potrivit pentru instalarea într-o locație nouă. În cazul în care dormitorul are tavane întinse, se poate achiziționa un dulap standard cu capac superior. Din punct de vedere structural, este același dulap de sine stătător, doar că are uși glisante.

 

Pentru un dulap de aceeași mărime, poate fi fie mai ieftin, fie mai scump. De exemplu, un pantograf la care se poate ajunge cu ușurință și de unde se pot lua hainele din părțile superioare ale dulapului este mult mai scump decât un simplu cuier. În funcție de cantitatea și calitatea elementelor interne utilizate, costul dulapurilor identice poate varia de mai multe ori.

 

Este posibil ca proiectul să fie mai ieftin prin aranjarea rafturilor și a sertarelor în mod corect. De exemplu, dacă coborâți suportul pentru haine la un nivel de acces confortabil de la înălțimea unui om și mutați zona de depozitare în partea de sus, nu va fi nevoie de un pantograf scump. Una sau toate secțiunile dulapului pot fi făcute mai ieftine în acest fel. Costul total al dulapului poate fi, de asemenea, redus prin alegerea altor elemente de interior mai ieftine. Sertarele fabricate din plăci aglomerate, chiar și cu închizători de uși bune, costă semnificativ mai puțin decât coșurile metalice cu aceeași capacitate.

 

Profilele din oțel și aluminiu sunt mai frecvent utilizate pentru dulapuri. În același timp, se folosesc și lamele din lemn sau sisteme fără profil. Profilele din oțel sunt o alternativă mai puternică și mai puțin costisitoare la profilele din aluminiu. Profilele din oțel au mai puține variații de formă și culoare. De obicei, acestea sunt decorate prin vopsire sau prin aplicarea de pelicule polimerice de diferite culori, inclusiv metalice. Profilul de aluminiu este mult mai ușor, ceea ce vă permite să realizați structuri mai masive fără a obține o sarcină suplimentară pe rolele sistemelor de glisare. În plus față de vopsirea și folierea, un proces de anodizare conferă profilului de aluminiu aspectul perfect de metal nobil.

 

Cei mai importanți parametri tehnici ai unui dulap de dormitor

În funcție de formă, există două tipuri principale de dulapuri: drepte și de colț. Disponibilitatea spațiului liber într-un colț sau, respectiv, lângă un perete, determină ce fel de dulap în dormitor este necesar. Dacă vorbim despre dulapurile din fabrică, acestea sunt fabricate în diferite lățimi, adâncimi și înălțimi. 

 

Dulapul este o piesă de mobilier destul de voluminoasă, astfel încât contabilizarea tuturor dimensiunilor sale liniare este foarte importantă. Dacă intenționați să achiziționați un dulap obișnuit, atunci acest proces trebuie să înceapă cu amenajarea dormitorului și cu determinarea dimensiunilor exacte ale dulapului. Dacă aveți o opțiune de dulap personalizat, acest lucru poate fi făcut de un inginer de măsurare.

 

Fiecare dimensiune exterioară a dulapului sau a garderobei afectează umplerea sa internă.

 

Dulapurile de colț sunt disponibile în două tipuri: trapezoidale (în funcție de forma bazei) și side-by-side. În cazul în care instalarea dulapului trapezoidal poate realiza o utilizare rațională a spațiului în colțul dormitorului, modelul atașat vă permite să îl extindeți prin utilizarea spațiului de pe perete.

 

În dormitoare, destul de des întâlnim utilizarea modelelor de dulapuri cu nișe pentru televizoare. În cazul în care există spațiul potrivit, puteți instala un sistem glisant.

 

Stil și design

Producția modernă de mobilier este construită în așa fel încât este întotdeauna posibil să se aleagă, dintr-un număr imens de finisaje, cel care se potrivește cel mai bine unui anumit interior. Un dulap poate fi transformat într-un element interior de accent dacă alegeți imprimarea foto-moleculară pentru fațade. Gama de fotografii este enormă. Foarte frumos și eficient aspect fațade, împărțite în mai multe părți. Această diviziune poate fi realizată din orice material și în diverse combinații. În cazul în care podeaua din dormitor este plată, ar trebui să cumpărați un dulap instalat pe plintă. În cazurile în care există diferențe semnificative de înălțime, este mai bine să cumpărați un model cu picioare reglabile.

 

Alegerea unui dulap în dormitor, ar trebui să vă gândiți la umplerea sa interioară și să acordați atenție fiecărui detaliu. Luminozitatea și originalitatea dulapului poate da cornișa cu lumini încorporate. Există întotdeauna posibilitatea de a completa orice dulap cu blocuri de sertare, coșuri glisante convenabile pentru lenjerie, umerașe pentru cravate și curele, suporturi pentru pantaloni cu diferite opțiuni de fixare, organizatori și cutii.