Cum să alegeți un smartphone

De la sistemul de operare la capacitatea bateriei, ce trebuie să căutați înainte de a cumpăra un telefoane.

Sistem de operare
Poate că în conversațiile despre alegerea smartphone-ului cel mai des se discută despre sistemele de operare. Timp de mulți ani, susținătorii Android și iOS își demonstrează în zadar unul altuia care dintre aceste sisteme de operare este mai bun.

Principalul avantaj al Android este că rulează sute de modele – pentru orice buget și nevoi. Dacă banii sunt puțini, puteți cumpăra un smartphone ieftin cu funcții rudimentare.

Dar dacă banii nu sunt o problemă, există o mulțime de flagship-uri elegante cu caracteristici de top în magazine. Iar pentru utilizatorii care caută un echilibru între caracteristici, calitate și preț, există dispozitive din gama medie.

Iar printre iPhone-uri, nu există dispozitive de buget sau cu preț mediu. Toate smartphone-urile iOS pot fi atribuite în mod sigur segmentului premium. Pentru cumpărătorii înstăriți, alegerea limitată facilitează cumpărarea, dar pentru alții poate fi un dezavantaj semnificativ.

Avantajele Android pot include, de asemenea, o mai mare libertate și flexibilitate în ceea ce privește personalizarea, în comparație cu iOS.

Dar acest avantaj este foarte relativ: un utilizator obișnuit își dorește adesea un sistem convenabil din fabrică, fără presetări.

Acum despre avantajele smartphone-urilor iOS. Toate iPhone-urile sunt garantate să primească actualizări de sistem regulate timp de mai mulți ani de la data lansării. În tot acest timp, Apple remediază prompt problemele de software și adaugă noi caracteristici.

În ceea ce privește dispozitivele Android, cele mai multe dintre ele sunt actualizate cu o mare întârziere sau nu primesc deloc actualizări. Vulnerabilitățile și defectele software ale acestor gadgeturi rămân neobservate. Prin urmare, înainte de a cumpăra un smartphone Android, merită să accesați site-ul web al producătorului și să verificați la ce versiune a sistemului de operare poate fi actualizat. Cu cât este mai proaspătă ultima versiune disponibilă, cu atât mai bine.

În cazul iPhone, pot exista probleme cu actualizările doar pentru dispozitivele mai vechi.

Un alt avantaj al iOS este o bună optimizare. Software-ul și hardware-ul iPhone sunt dezvoltate de o singură companie. Și niciun furnizor terț nu interferează cu activitatea iOS. Și, din moment ce nu există multe modele de iPhone în sine, este mai convenabil pentru dezvoltatorii de aplicații să optimizeze codul.

În cazul Android, situația este diferită. Multe mărci modifică acest sistem de operare în funcție de propriile nevoi: adaugă o carcasă grafică de marcă, aplicații și diverse funcții, care sunt adesea superflue. În cazul în care producătorul nu o face în mod corespunzător, uzabilitatea și viteza au de suferit. Din fericire, acest lucru se întâmplă din ce în ce mai rar. Din fericire, există linii de smartphone-uri, cum ar fi Pixel de la Google, care rulează o versiune curată și nemodificată de Android.

Dimensiuni și diagonala ecranului
A acorda atenție masei smartphone-ului nu are sens. De obicei, diferența nu depășește 20-40 de grame și nu afectează în niciun fel confortul.

Grosimea smartphone-ului nu mai contează acum nici ea. Pentru majoritatea dispozitivelor, acest parametru a fost mult timp nu mai mult de un centimetru. Aplatizarea în continuare a designului face mai mult rău decât bine, deoarece duce în mod inevitabil la o reducere a rezistenței.

În ceea ce privește dimensiunea ecranului, totul depinde de preferințele și fiziologia dumneavoastră. Cei mai mulți utilizatori pot folosi confortabil ecranul cu o singură mână, dacă lungimea diagonală a acestuia nu atinge 15 cm. Dar pentru vizionarea de clipuri video și navigarea pe internet, un astfel de ecran poate fi prea mic.

Dacă luați un dispozitiv mai mare, acesta nu va fi la fel de confortabil de ținut în mână, dar ecranul va putea afișa mai multe informații.

În prezent, din ce în ce mai des, smartphone-urile sunt produse cu un cadru minim sau fără cadru în jurul ecranului. Evident, dintre cele două dispozitive cu ecran de aceeași dimensiune, cel cu ramă mai mică este mai convenabil. Țineți minte acest lucru.

Pentru a alege cea mai bună opțiune pentru dvs., cel mai bine este să țineți smartphone-ul în mâini înainte de a-l cumpăra. Atunci veți ști cu siguranță dacă este mărimea potrivită pentru dumneavoastră.

Tipul de matrice de afișare
Oamenii petrec câteva ore pe zi cu un smartphone și aproape tot acest timp se uită la ecran. Afișajul este un element cheie care determină nivelul de confort atunci când se utilizează un dispozitiv mobil și, prin urmare, este necesar ca acesta să fie bun. Acest lucru depinde în mare măsură de tipul de matrice – așa-numita bază tehnologică a afișajului.

La unii producători de buget se poate găsi matrice TN, care se caracterizează printr-o calitate slabă a imaginii, precum și prin unghiuri mici de vizualizare. Cu toate acestea, această tehnologie este depășită și a fost înlocuită cu cele mai avansate IPS și OLED.

Matricele IPS nu prezintă dezavantajele TN și se pot lăuda cu o redare excelentă a culorilor, un contrast ridicat și unghiuri de vizualizare de până la 178°.

Ca alternativă la IPS, putem lua în considerare ecranele OLED (AMOLED, Super AMOLED), cunoscute și sub numele de ecrane cu LED-uri organice. Fiecare pixel din ele este o sursă de lumină, ceea ce elimină necesitatea unei iluminări de fundal suplimentare. Datorită acestui fapt, afișajele OLED sunt de neegalat în ceea ce privește fidelitatea negrului, au un contrast și o luminozitate ridicate, sunt eficiente din punct de vedere energetic și au unghiuri largi de vizualizare.

Pentru a alege între IPS și OLED, o comparație directă vă va ajuta. Luați două smartphone-uri în mâini, urmăriți același videoclip, câteva imagini pe ele – și totul vă va deveni clar imediat.

Rezoluția ecranului
Rezoluția afișajului este numărul de pixeli din care este format. Și tocmai această caracteristică vă permite să divorțați de oameni analfabeți pentru bani.

Producătorii cresc în mod constant acest parametru, doar pentru a indica caracteristicile numerelor frumoase. Dar pentru operațiune a fost mult timp lipsită de sens. Diferența dintre rezoluțiile 2K și 4K poate fi observată doar dacă apropiați ecranul de ochi. În plus, ecranul 4K va consuma mai repede energia bateriei. Așadar, nu merită să plătiți prea mult pentru o claritate atât de mare.

Alegeți un dispozitiv cu o rezoluție de la Full HD (1.080 × 1.920) la 2K (1.080 × 2.340). Acesta este intervalul optim.

Camere de luat vederi
Situația camerelor foto este aproape identică cu cea a rezoluției afișajului: numărul de megapixeli nu este un indicator al calității. O cameră bună este o combinație de componente hardware și software, depanate și configurate corespunzător. Acesta este motivul pentru care două smartphone-uri cu același senzor fotografiază diferit.

Din păcate, este imposibil să prezici comportamentul camerei pe baza specificațiilor sale.

Dacă doriți să știți cât de grozave și de înaltă calitate sunt fotografiile și clipurile video pe care un anumit smartphone este capabil să le realizeze, căutați online teste ale camerei sale cu exemple de filmări.

De asemenea, atunci când alegeți un smartphone, nu uitați de tipul și numărul de camere foto. Și nu este vorba doar de fotomodelele frontale și principale, cu care toată lumea s-a obișnuit de mult timp. În ultima vreme, smartphone-urile sunt din ce în ce mai mult echipate cu patru sau chiar cinci camere pentru diferite tipuri de fotografiere.

Iată care sunt tipurile de camere foto pe care le puteți găsi pe un smartphone:

Grand-angular – camerele standard pentru toate scopurile.
Ultraangular – captează mai mult spațiu, deci este ideal pentru fotografierea peisajelor.
Teleobiectiv – pentru fotografierea subiecților îndepărtați.
Camere TOF – Senzori optici care calculează distanța până la subiect. Utilizate ca camere auxiliare, de exemplu pentru recunoașterea facială și suprapunerea de efecte 3D.

Materialul corpului
Panoul din spate acoperit cu sticlă este o opțiune frumoasă, dar nu cea mai practică. Materialul fragil poate fi zgâriat și spart, iar valoarea estetică a acestei soluții este depășită de tendința degetelor noastre de a elibera grăsime. Nu tuturor le place să contemple și să țină în mână un smartphone acoperit de amprente.

Plasticul se potrivește bine în mână, mai ales dacă suprafața este texturată sau acoperită cu un compus asemănător cauciucului. Arată ieftin și poate scârțâi, dar iartă căderile minore datorită elasticității sale.

Metalul a fost mult timp un material de calitate superioară. Chinezii au învățat să ștampileze carcasele din aluminiu și să le furnizeze chiar și celor mai bugetare modele. Dispozitivul pare mai solid, dar și alunecă mai mult. Metalul este mai bun la disiparea căldurii, ceea ce este relevant pentru smartphone-urile puternice și fierbinți pentru jocuri, dar, de asemenea, îngheață bateria mai repede pe vreme rece.

Țineți cont de aceste avantaje și dezavantaje ale fiecărui material. Dar, dacă veți folosi o carcasă, cele mai multe dintre ele nu vor conta pentru dumneavoastră.

Baterie
Cel mai slab punct al oricărui smartphone este durata de viață a bateriei. Un dispozitiv cu o baterie de 2.500-3.000 mAh care este complet încărcată noaptea abia dacă rezistă până seara, atunci când este utilizat în mod activ.

Dacă sunteți adesea pe drumuri, aveți tendința de a uita lucrurile în general și încărcătorul în special sau, din orice motiv, majoritatea timpului sunteți departe de priză, atunci achiziționați un gadget cu o baterie cu o capacitate mai mare de 3.000 mAh. În cazul Android, este mai bine să vă concentrați pe 4.000 mAh sau mai mult.

Un kit pentru smartphone cu orice baterie și o baterie externă suplimentară poate fi, de asemenea, o soluție rezonabilă.

Procesor
Aproape toate smartphone-urile moderne sunt echipate cu procesoare care vă permit să rulați fără probleme orice aplicație și jocuri simple. Prin urmare, cei mai mulți utilizatori nu se pot agăța de cip. Este suficient să evitați cele mai ieftine dispozitive.

Dar există o nuanță: un sistem slab optimizat poate da erori chiar și pe un hardware puternic.

Dacă vă îndoiți de optimizare sau alegeți totuși un dispozitiv de buget, verificați performanța înainte de a cumpăra. Cel mai bine este să luați smartphone-ul în mâini și să vă asigurați că programele și sistemul funcționează rapid și fără frâne. Dacă nu există o astfel de posibilitate, cel puțin uitați-vă cât de ușor sunt afișate aplicațiile și interfața pe dispozitivul care vă interesează în recenziile video.

Dacă doriți să vă jucați, alegeți un procesor mai puternic. Jucătorii de jocuri mobile hardcore aleg în mod tradițional modelele de vârf ale anului curent sau ale anului trecut. Liderii în materie de performanță, pe lângă iPhone, sunt de obicei smartphone-urile bazate pe modelele mai vechi de procesoare Exynos și Qualcomm Snapdragon.

RAM
Dispozitivele cu 2 GB de RAM pot încetini atunci când lucrează cu un număr mare de aplicații. Iar volumul de peste 4 GB este necesar doar pentru cele mai solicitante jocuri. Dacă nu vă interesează, 3-4 GB sunt suficienți. Însă producătorii de smartphone-uri Android depășesc din ce în ce mai mult această capacitate, obligându-i pe utilizatori să plătească pentru gigabytes în plus.

Dimensiunea de stocare și slotul pentru card de memorie
Dimensiunea optimă a spațiului de stocare depinde în mod direct de ceea ce faceți pe smartphone și de modul în care vă stocați datele.

Dacă ascultați muzică, vizionați videoclipuri și vă stocați toate informațiile online, nu instalați jocuri grele și nu vă creați o colecție personală de aplicații, atunci 16-32 GB de spațiu de stocare va fi suficient pentru dumneavoastră.

În caz contrar, ar trebui să vă ghidați după cantitatea aproximativă de date pe care intenționați să o păstrați pe dispozitiv.

Soluția de aur ar putea fi achiziționarea unui smartphone cu o capacitate de stocare de 32 GB și un slot pentru card de memorie. De obicei, producătorii măresc puternic prețul modelelor cu mai mult spațiu de stocare. Un card de memorie de aceeași mărime costă mult mai puțin și poate fi înlocuit cu altul în orice moment.

Fiți atenți la capacitatea maximă a cardului de memorie pe care îl acceptă smartphone-ul. Este posibil să doriți să instalați un card de 128 GB, dar dispozitivul este proiectat pentru cel mult 64 GB. Acest lucru este valabil mai ales pentru smartphone-urile de buget.