Cum să alegeți un uscător de fructe și legume: 6 întrebări importante

Care este diferența dintre un uscator de fructe și un aparat de lux – un deshidrator? Ca o glumă, să spunem că, dacă doriți mere uscate pentru compot, atunci aveți nevoie de un uscător, dacă chipsuri de mere cu conținut scăzut de calorii pentru ZOH – un deshidrator. Și iată cum să alegi un deshidrator și de ce ai nevoie de unul (poate e mai bine să te usuci în cuptor sau în aer), îți spunem noi.
Deshidrator sau uscător?
În principiu, este într-adevăr același lucru, dar uscătoarele numesc mai des dispozitive în principal sub forma unui cilindru, care se deschid și se demontează prin îndepărtarea palierelor, iar deshidratoarele – uscătoare sub forma unui cub cu o ușă și tăvi glisante. Deshidratoarele au, în general, o suprafață totală mai mare de lucru decât uscătoarele. În plus, deshidratoarele exact cubice sunt construite mai complex: adesea sursa de căldură este radiația infraroșie, există moduri automate pentru diferite tipuri de produse (ierburi, fructe de pădure, carne), iar în cele mai avansate – senzori de umiditate care determină automat nivelul său în produse și selectează temperatura și timpul de uscare. De regulă, intervalul de t

emperatură în uscătoare este de 35-70 de grade.

Unde ar trebui să fie amplasat ventilatorul: deasupra, în partea de jos sau pe peretele din spate?
Ventilatorul, care asigură convecția, în cazul deshidratoarelor cubice cu uși se află pe peretele din spate (ca la cuptoare), astfel că nu are de suferit în niciun fel de pe urma sucului produselor, iar aerul este distribuit foarte uniform. În cazul în care ușa este transparentă, puteți observa procesul. Deshidratoarele cubice sunt mai comode decât cele cilindrice și se potrivesc mai bine în spațiul din bucătărie, economisind spațiu.

La uscătoarele-cilindru cu niveluri detașabile, ventilatorul este amplasat fie deasupra (rar, iar astfel de dispozitive sunt mai scumpe, toate celelalte lucruri fiind egale), fie în partea de jos. În acest din urmă caz, ventilatorul va prelua umezeala și bucățile de alimente, ceea ce poate afecta performanța aparatului, dar procesul de uscare este mai uniform decât în cazul modelelor mai igienice cu suspensie superioară.

Încălzire cu infraroșu sau TEF?
Principalul argument al susținătorilor metodei de uscare cu infraroșu este că aceasta simulează razele soarelui, ceea ce înseamnă că este mai potrivită pentru uscare. Apoi vine marketingul: se presupune că radiațiile infraroșii sunt benefice. Lista de „argumente” este incompletă:

suprimarea microflorei patogene (în produse sau în organismul persoanei care consumă aceste produse – nu este specificat)
Prevenirea perturbării structurii produsului „la nivel celular și molecular” și a „transformării lor benigne”
Reducerea acțiunii pesticidelor și a nitraților (nitrații sunt substanțe solubile în apă și trebuie să fie macerate sau pur și simplu ținute în apă pentru a le elimina).
eliminarea rapidă a toxinelor, a colesterolului și a deșeurilor din organism (deșeuri este un termen din pseudomedicină, un cuvânt marker).

Am lăsa aceste afirmații discutabile pe conștiința celor care le-au făcut și am aduce următorul argument în favoarea încălzirii cu infraroșu, pur tehnic: emițătoarele cu infraroșu afectează produsele, încălzindu-le, nu aerul din aparat, ceea ce reduce consumul de energie electrică și timpul de uscare. Este adevărat că deshidratoarele cu infraroșu sunt mai scumpe, așa că economisirea de bani iese din discuție.

Poate cuptorul să înlocuiască uscătorul?
Da, dacă este un cuptor electric multifuncțional, cu moduri de convecție și de temperatură scăzută. În acest caz, totul este simplu: puneți produsele pe tăvi sau grile (dacă uscați ceva întreg sau în bucăți mari, cum ar fi ardeii sau jumătățile lor), alegeți modul 40-60 de grade și puneți un cronometru pentru două-trei ore, apoi priviți: este suficient, totul este gata.

Dezavantajele utilizării cuptorului pentru acest lucru sunt următoarele: va fi ocupat timp de câteva ore, nu puteți găti în el în acest timp și, în plus, cuptorul are un consum ridicat de energie – uscătorul consumă mai puțin. De asemenea, într-un deshidrator, produsele sunt așezate pe tăvi perforate, astfel încât puteți usca chiar și alimentele sau fructele de pădure tăiate fin. În cuptor, pe de altă parte, trebuie să le puneți pe tăvi, ceea ce înseamnă că nu se vor usca uniform.

Nu ar fi mai bine să se usuce la soare?
Este o modalitate foarte bună de a face acest lucru, dacă aveți soare și o cabană. Dar chiar și în cazul ambelor metode, metoda de uscare naturală are dezavantaje. În primul rând, într-un deshidrator puteți usca pe mai multe niveluri și economisi spațiu, iar pentru uscarea pe mese aceste mese sau în general ar trebui să existe o mulțime de suprafețe. În al doilea rând, va trebui să protejați cumva mâncarea de insecte.

Ce se poate găti în deshidrator?
Este clar că deshidratorul este potrivit pentru legume feliate, fructe, fructe de pădure, ierburi, ierburi, ciuperci. Dar puțini oameni știu că puteți usca pește și carne într-un deshidrator pentru legume și fructe. Principalul lucru este să respectați pe deplin instrucțiunile și să alegeți produse de înaltă calitate. Și tot în deshidrator iese perfect marshmallow (ea are nevoie doar de o temperatură de 55-60 de grade), rulouri de fructe de sucuri, pâine de porumb – cum ar fi semințele de in. Pentru produsele suculente (bezele, rulouri de fructe) este mai bine să cumpărați covorașe de silicon deodată. De asemenea, deshidratoarele, dacă îndepărtezi o parte din etajere sau tăvi, poți face brânzeturi de casă, iaurt, aluat de stand.