Cum să alegeți un scaun auto pentru un copil

Părinții de copii mici sunt preocupați în primul rând de siguranță. Dacă sunteți un utilizator activ al mașinii, atunci când aveți un copil, vă puteți întreba: cum să alegeți un scaun auto pentru copii? Sunt toate scaunele auto la fel de sigure? Am adunat toate informațiile necesare și vă vom ajuta să navigați prin multitudinea de scaun auto pentru copii.

Ce fel de scaune auto există?
Scaunele auto sunt clasificate în funcție de vârsta și greutatea copilului dumneavoastră.

– Grupa 0+. Acest grup include dispozitive pentru copii de la naștere până la 1 an, cu o greutate de până la 13 kg. Scaunul auto pentru copii din grupa 0+ se instalează cu spatele la direcția de deplasare pentru a proteja gâtul și coloana vertebrală fragilă a copilului. Poate fi montat pe bancheta din spate sau pe scaunul din față atunci când airbagul este dezactivat. Hamul de siguranță în cinci puncte oferă siguranța că bebelușul dvs. nu va cădea în timpul călătoriei. Este nevoie de o pernă specială pentru a susține spatele nou-născuților. Este bine dacă spatele este reglat pentru somn și veghe, de asemenea, o glugă de lumină puternică va fi utilă. Aceste scaune auto includ adesea funcția de suport, balansoar sau chiar leagăn pentru plimbări de scurtă durată, dacă sunt instalate pe șasiu.

– Grupa 0+/1. Aceste scaune auto sunt utilizate din primele zile până când copilul atinge 18 kg sau vârsta de 4 ani. Acestea pot fi instalate cu fața sau cu fața la direcția de deplasare, în funcție de greutatea copilului. Pentru cei mici trebuie folosită perna specială pentru scaun.

– Grupul 1. Scaune pentru copii pentru copii cu greutatea cuprinsă între 9 și 18 kg sau cu vârsta cuprinsă între aproximativ 9 luni și 4 ani. Cu fața spre direcția de deplasare, atâta timp cât construcția scaunului permite acest lucru, cel mai bine este să împingeți copilul cu spatele spre direcția de deplasare atât timp cât înălțimea copilului o permite.

– Grupul 1-2-3. Principalul avantaj al acestor scaune este că pot fi utilizate pentru copii cu greutatea cuprinsă între 9 și 36 kg (de la aproximativ 9 luni la 12 ani). Unitățile pot fi transformate în funcție de înălțimea copilului. Acestea sunt concepute ca scaune cu spătar înalt, cu centuri de hamuri interne. Acestea pot fi instalate numai cu fața la direcția de deplasare. Unele scaune de grup 1-2-3 includ o pernă de siguranță care sporește siguranța copilului.

– Grupa 2-3. În acest grup pot fi cazați copii cu greutatea cuprinsă între 15 și 36 kg (vârsta cuprinsă între aproximativ 4 și 12 ani). Copilul din acest scaun este asigurat cu centura de siguranță pentru adulți. Unele modele au spătare reglabile, ceea ce face copilul să se simtă mai confortabil.

– Boostere. Destinat transportului copiilor cu o greutate cuprinsă între 15 și 36 kg și o vârstă cuprinsă între 7 și 12 ani. Acestea sunt tampoane fără spătar și fără centuri de siguranță proprii. Acestea sunt necesare pentru a ridica un copil a cărui înălțime nu îi permite încă să călătorească pe scaunul pasagerului fără dispozitive suplimentare. Centura de siguranță ar trebui să treacă peste piept, nu peste gât, astfel încât centura de siguranță este de obicei recomandată pentru copiii mai înalți de 120 cm.

Este important de reținut că este important să alegeți scaunul potrivit, care este la fel de confortabil pentru un copil, un copil de trei ani și un școlar.

Metode de atașare
Există mai multe tipuri de fixare a scaunului auto și este mai sigur să combinați mai multe. Un scaun auto instalat și fixat necorespunzător poate dăuna chiar și micului pasager. Deci, ce sisteme sunt disponibile în prezent și cum să alegeți scaunul auto sigur pentru copii?

Isofix. Pentru a utiliza acest tip de fixare, designul mașinii trebuie să includă suporturi speciale de fier pe scaunele din spate. Aflați dacă mașina dvs. are aceste suporturi de la dealerul auto sau din manualul de utilizare al mașinii. Scaunul auto sau baza acestuia este echipat cu șine metalice cu încuietori care fixează scaunul în siguranță în mașină. Copilul dumneavoastră este fixat în scaun cu centura de siguranță în cinci puncte. Scaunele auto echipate cu Isofix au primit calificative de siguranță ridicate în cadrul testelor privind scaunele auto.

Centura de ancorare (Top Tether) este o clemă de centură fixată cu o încuietoare specială care se atașează la un suport situat pe plafon, în portbagaj sau pe spătarul scaunului din spate. Cureaua de ancorare este concepută pentru a reduce sarcina pe suporturile scaunului pentru copii în cazul unei coliziuni și ajută la amortizarea scaunului în timpul frânării bruște.

Combinația dintre sistemul Isofix și sistemul Top Tether se numește ISOFIX+.

Suportul de podea este un picior telescopic special care împiedică scaunul să se încline sau să se întoarcă.

ISOFIT – un sistem în care scaunul este montat pe un dispozitiv ISOFIX, iar copilul este legat cu centura de siguranță a mașinii.

Baza. Baza este instalată în vehicul cu ajutorul ancorelor Isofix, asigurând o fixare sigură și rapidă a scaunului auto. Scaunele auto sunt apoi utilizate fără a fi fixate suplimentar cu centura de siguranță a vehiculului. Indicatorii vizuali și acustici inovatori ai bazei confirmă montarea corectă a scaunului. Bazele sunt echipate cu un suport de podea suplimentar reglabil pe înălțime, care sporește stabilitatea bazei pentru o siguranță sporită.

Standardele europene de siguranță
ECE R129 (I-Size). Cel mai avansat standard de siguranță. Astfel de scaune auto trebuie să fie montate cu ajutorul sistemului ISOFIX. Acest standard prevede ca bebelușul cu vârsta sub 15 luni să fie transportat cu spatele în direcția de deplasare, cu fața spre înainte. Scaunele auto care respectă acest standard de siguranță pot rezista la un impact lateral.

ECE R44/04. Cel mai mic standard de siguranță aprobat în acest moment. Scaunul auto pentru copii trebuie instalat cu fața spre față din momentul în care copilul cântărește 9 kg. În general, se fixează cu ajutorul centurii de siguranță obișnuite sau al sistemului ISOFIX.