CUM SĂ ALEGEȚI UN APARAT DE AER CONDIȚIONAT

Este greu de supraestimat importanța unui aparat de aer condiționat. Vara răcește încăperea, în afara sezonului o poate încălzi, iar funcția de curățare și dezumidificare este importantă pentru persoanele care suferă de alergii și pentru cei care sunt sensibili la calitatea aerului din apartament în orice perioadă a anului. Ce balsam este mai bine să alegeți pentru un apartament sau o casă privată? Cum de a alege un aparat de aer conditionat mic bun pentru o casă? Care sunt diferențele dintre modelele existente pe piață și la ce trebuie să acordați atenție în primul rând?

ALEGEREA UNUI APARAT DE AER CONDIȚIONAT PENTRU UN APARTAMENT ȘI O CASĂ PRIVATĂ
În sens restrâns, aparatul de condiționare poate fi considerat un dispozitiv care transferă căldura dintr-o parte a sistemului în alta. Transferul de temperatură este responsabilitatea agentului frigorific, sau refrigerant – denumirea comună a unei substanțe chimice care se condensează și se evaporă rapid în interiorul circuitului de lucru – conducta de cupru.

Așadar, un aparat de aer condiționat bun pentru o casă trebuie să aibă două elemente: cel care absoarbe căldura și cel care o eliberează. Dar, în ciuda principiului comun de lucru, diferite tipuri de aparate de aer condiționat sunt potrivite pentru nevoi diferite.

Iată câteva sfaturi despre ce trebuie să căutați atunci când selectați unități pentru diferite tipuri de camere.

CUM SĂ ALEGEȚI APARATUL DE AER CONDIȚIONAT TIP
Există mai multe tipuri de sisteme de răcire.

WINDOWS
La sfârșitul secolului al XX-lea, au fost populare monoblocurile care au fost instalate direct în ferestre sau pereți. În zilele noastre, modelul este mai interesant ca o excursie în istorie: acestea pot fi găsite de obicei doar pe piața second-hand. În ciuda ieftinătății și a longevității lor, aparatele de aer condiționat de fereastră au multe dezavantaje: răcesc doar o suprafață mică, fac mult zgomot și împiedică pătrunderea luminii în interiorul unui local.

SPLIT-SYSTEMS
Cea mai populară variantă, care este instalată mai des în locuințe: sunt mai silențioase și mai convenabile decât aparatele de aer condiționat de fereastră. Cuvântul „split” în sine înseamnă divizarea unităților – sursele de zgomot sporit, cum ar fi compresorul și ventilatorul axial, sunt scoase în exterior și doar evaporatorul rămâne în interiorul clădirii. Dacă vă întrebați ce aparat de aer condiționat să alegeți pentru un spațiu cu o suprafață de 15-60 m2, de exemplu, o garsonieră, atunci sistemul split se va potrivi.

SISTEME MULTI-SPLIT
O soluție potrivită pentru camere mari sau pentru mai multe camere dintr-o casă – veți avea un climat confortabil în fiecare cameră. Un sistem multisplit are mai multe unități interioare conectate la o unitate exterioară. Această soluție este o opțiune excelentă pentru clădirile noi în care este prevăzut doar un singur spațiu pentru o unitate de aer condiționat exterioară. Sau în cazul în care nu doriți să instalați mai multe unități exterioare pe fațada unei case mari de țară.

SISTEME SPLIT CU CONDUCTE
Astfel de aparate de aer condiționat sunt adesea folosite în birouri sau în hoteluri mici, atunci când este necesar să se asigure aerul răcit în mai multe încăperi sau să se răcească o încăpere mare în mod egal din diferite locuri. Pentru camerele de zi, aceste sisteme sunt alese atunci când se dorește păstrarea unui design minimalist al unui interior, unde nu se potrivește un aparat de aer condiționat montat pe perete.

Aerul răcit în sistemele split cu conducte nu este suflat în cameră, ci în conducta de aer. Soluțiile pentru conducte trebuie proiectate separat: nu puteți agăța unitatea interioară pe perete sau pe tavan, ci trebuie să instalați și o rețea de conducte.

SISTEME VRF
Cea mai mare și cea mai scumpă variantă. Aceste aparate de aer condiționat reprezintă cea mai bună soluție pentru clădirile rezidențiale sau de birouri de mici dimensiuni.

Sistemele VRF pot include până la 50 de unități interioare (cu o unitate exterioară) cu control centralizat al întregului sistem. Aceste soluții pot fi de două tipuri:

Standard: toate unitățile interioare funcționează simultan în modul răcire sau încălzire;

Cu recuperare de căldură: o parte din unitățile interioare pot funcționa simultan în modul de încălzire și cealaltă parte în modul de răcire.

APARAT DE AER CONDIȚIONAT MOBIL
Un astfel de dispozitiv poate fi mutat în jurul unei camere și poate fi transportat cu ușurință, de exemplu, la casa de la țară. Dar, în rest, cu excepția portabilității, aceste balsamuri sunt inferioare. Acestea au un nivel de zgomot ridicat, creează neplăceri în ceea ce privește eliminarea condensului și necesită deschiderea permanentă a ferestrei. În plus, este mai ieftin să cumpărați două sisteme split în loc de un răcitor portabil.

Așadar, ne-am ocupat de clasificarea aparatelor de aer condiționat în funcție de tipul lor. Să analizăm acum tipurile acestor dispozitive în ceea ce privește funcțiile, puterea și costul lor. Să le trecem în revistă una câte una.

…ÎN TERMENI DE SET DE FUNCȚII

TEMPERATURA MINIMĂ DE FUNCȚIONARE

Fiecare aparat de aer condiționat are un interval de temperatură de funcționare. Asigurați-vă că acordați atenție acestui parametru atunci când selectați un aparat de aer condiționat.

Când afară sunt 20 de grade și temperatura minimă de funcționare a aparatului de aer condiționat este de +10 grade, aparatul de aer condiționat se va opri automat.

CONTROL PRECIS AL TEMPERATURII
Aceasta este o funcție importantă pentru acele persoane care s-ar putea simți inconfortabil în cazul fluctuațiilor de temperatură ambientală, cum ar fi persoanele în vârstă. Dacă doriți să mențineți o temperatură stabilă în cameră, cel mai bine este să obțineți un model cu invertor.

FUNCȚIA DE CURĂȚARE A AERULUI
Sistemele de aer condiționat vă oferă beneficii importante în ceea ce privește calitatea aerului și, în consecință, bunăstarea. De exemplu, sistemul de purificare Plasma Quad Plus din MSZ-LN VG a fost testat de un institut japonez independent de calitate pentru a reduce bacteriile și virușii cu 99% și alergenii cu 98%.

MODUL DE ECONOMISIRE A ENERGIEI
Anumite modele oferă moduri speciale care asigură o economie de energie de până la 20%, cum ar fi Econo Cool. Mai multe detalii despre această tehnologie pot fi găsite în descrierea modelului MSZ-SF VE3.

TIMER
Vă permite să economisiți energie și să creați un climat confortabil care să se potrivească stilului dumneavoastră de viață. MSZ-EF VE3 are un temporizator săptămânal care vă permite să setați până la patru evenimente pe zi.

…ÎN FUNCȚIE DE SUPRAFAȚA CAMEREI
Cum să alegeți aparatul de aer condiționat potrivit în funcție de zonă? Acesta este unul dintre cei mai importanți parametri la care trebuie să acordați atenție. Pentru calculul aproximativ al puterii se poate lua 100 W/m2 pentru o premisă. Atunci când alegeți un aparat de aer condiționat pentru un apartament sau o casă, nu veți întâlni decât sisteme split și multisplit. De aceea, la alegerea aparatului de aer condiționat, unul dintre parametrii cheie va fi capacitatea necesară în funcție de suprafața unui local.

…ÎN FUNCȚIE DE PUTERE
Există o opinie comună: cu cât mai multă putere, cu atât mai bine. De fapt, nu este așa: dacă se ia un aparat de aer condiționat cu invertor prea puternic, temperatura nu va fi menținută la fel de precis ca în cazul unui sistem corect ales. Dar o mică rezervă de capacitate nu va face rău.

Lipsa de capacitate este o problemă mai gravă: nu va permite balsamului să atingă temperatura țintă, pe care utilizatorul a setat-o la tabloul de distribuție, iar frigul produs de aparat nu va ajunge în colțul opus al camerei.

Pentru consumatorii avizați și atenți la alegerea unui aparat de aer condiționat, există calculatoare cu zeci de parametri care vă vor permite să calculați cu precizie capacitatea necesară, în funcție de pierderile de căldură ale clădirii, de suprafața ferestrelor și chiar de numărul de aparate din încăpere.

…ÎN FUNCȚIE DE COSTURI
Costul aparatului de aer condiționat nu este întotdeauna doar „fierul”, ci și instalarea, service-ul periodic și cheltuielile pentru energia electrică.

În cazul în care celelalte aparate de uz casnic pot fi instalate de unul singur, conform unei intuiții sau instrucțiuni, reglarea unui echipament de răcire este o activitate minuțioasă, care necesită intervenția unui profesionist.

Foarte des, aparatele de aer condiționat scumpe se dovedesc a fi mai ieftine în exploatare. De exemplu, după ce ați cheltuit bani pe o variantă avansată cu un consum redus de energie, puteți economisi mulți bani ulterior. Sistemele cu invertor sunt realizate în tip separat – capacitatea lor este controlată mai „inteligent” decât în cazul răcitoarelor obișnuite. Acest lucru duce la economii de energie considerabile. Invertoarele asigură, de asemenea, o funcționare silențioasă, o pornire ușoară și un răspuns rapid la temperaturile stabilite de utilizator.

REZUMAT
Puteți alege un sistem split pentru sufrageria dvs. în funcție de nevoile dvs. Alegerea ar trebui să fie ghidată de putere, funcționalitate și cost: în cazul în care camera este mică, nu trebuie să faceți calcule complexe. Wi-Fi încorporat sau un sistem avansat de purificare a aerului cresc prețul produsului final. În același timp, dacă comparați costul de proprietate, se pare că soluțiile mai scumpe inițial, cum ar fi invertorul, se vor dovedi mai ieftine în timpul utilizării pe termen lung.

Este mai bine să alegeți un sistem multi-split pentru o casă sau un apartament cu mai multe camere pentru a evita instalarea mai multor unități exterioare pentru fiecare cameră.